Tarihte Birçok Kültürü Konuk Eden Bornova

Tarihi akış içinde birçok kültürü barındıran Bornova'ya nasıl gidilir? ne yapılır? gibi bir çok sorunun cevabını bu yazıda bulabilirsiniz.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir’in 30 ilçesinden biri olan Bornova’nın doğusunda Kemalpaşa, güneyinde Buca, batısında Konak ve Bayraklı kuzeybatısında Karşıyaka ve Menemen ilçeleri bulunurken Kuzeyinde ise Manisa ili yer alır.

Tarihte bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmış Bornova’da ilk yerleşim Antik Çağa kadar uzanmaktadır. Amazon’lar, Hititler, İon’lar, Frigya’lılar, Lydya’lılar, Pers’ler, Makedonya’lılar, Bergama Krallığı ve Roma’lılar bu bölgede hüküm sürmüş ve yaşamışlardır. Tarihten birçok iz barındıran Bornova günümüzde de İzmir’in en işlek ilçelerinden biri konumundadır.

İlçe Ege’nin önde gelen üniversitelerinden Ege Üniversitesi’ne ev sahipliği yapmaktadır. Bu yüzden de Bornova’da öğrenci yoğunluğu fazla olduğu görülmektedir. Diğer yandan ilçe Yaşar Üniversitesi’ne de ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye’nin en büyük hastanelerinden biri olan Ege Üniversitesi Hastanesi’de Bornova’da bulunmaktadır.

tarihte bircok kulturu konuk eden bornova ege universitesi tip fakultesi hastanesi 2465

Bornova’nın  İsmi Nereden Geliyor?

Bilinen en eski adı “Birun-u Abad” olan Bornova’da yerleşim Hellenistik çağda başlamıştır. İsmi Osmanlı kayıtlarında Birunabad olarak geçmiş ise de, Farsça “dış, harici” anlamına gelen “birun” kelimesinin, genellikle yer isimlerinde bir özel isimle birlikte kullanılan “-abad” takısı (İslamabad, Haydarabad gibi) ile pek uyuşmaması, Birunabad’ın başka bir ismin tahrif edilmiş veya uyarlanmış şekli olabileceğini düşündürmektedir. İsmin başlangıçta “Burunova” şeklinde geçtiği de öne sürülmüştür.

Bornova’daki Tarihi Yerler Neler?

Peterson Köşkü: 1859 yılında İngiliz Tacir  John Peterson tarafından yapımına başlanmıştır. Ancak yapımında bir çok değişiklik olmuştur. Köşk en son 1991 yılında Kültür Bakanlığı tarafından restorasyon çalışmalarıyla başlatılmış ve kullanım hakları 49 yıllığına İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne kiralanmıştır.

tarihte bircok kulturu konuk eden bornova thumb 1

Santa Maria Katolik Kilisesi: Bornova Cumhuriyet Meydanın da bulunan kilise 1797 tarihinde yapılmıştır.tarihte bircok kulturu konuk eden bornova 1200px tr izmir asv2020 02 img11 stmarys churchPandespanian Köşkü: Günümüzde Ege Üniversitesi kampüsünün içerisinde yer alan köşk 1880 yılında Pandespanian ailesi tarafından inşa edilmiştir.tarihte bircok kulturu konuk eden bornova bornova pandespanian kosku 3Belhomme Evi: 1880 yılında Clark tarafından inşaa edilmiştir. Binanın restorasyonu dönemin Belediye Başkanı Prof. Dr. Aysel Bayraktar tarafından 1997 yılında  yapılmıştır.tarihte bircok kulturu konuk eden bornova 1393062573

Charlton Whittal (Büyük Ev): Tarihte Hollandalı rahibelerin manastırı olarak kullanılan yapı günümüzde Ege Üniversitesi rektörlük binası olarak hizmet vermektedir.

tarihte bircok kulturu konuk eden bornova withall kosku rektorluk 2 yqugapplwabk6ydhwxlujpp7bcnwin9a

St. Mary Magdalene Anglikan Kilisesi ve Mezarlığı: Türkiye’de yerleşen için ilk Whittall olan Charlton Whittall tarafından Bornova’da yaşayan Anglikan Topluluğu için 1857 yılında inşa edilen kilise  Bornova’da yaşayan büyük Anglikan topluluğu için tek ibadet yeri olmuştur.

tarihte bircok kulturu konuk eden bornova 1359745825 800x445 1

Spor da İlkleri Barındıran Bornova

Osmanlı İmparatorluğu 1800’lü yılların sonlarında batı’yı örnek almaya çalışır. Osmanlı’nın bu macerasında İzmir’deki Hristiyan aileler bu konuda rehber rolü üstlenerek pek çok ilkin İzmir’le tanışmasına imkan sağlamıştır. 1865 yılında Bornova’ya trenin gelişiyle ailelerin yazlık mekanı olmaktan çıkan ilçeye  tam zamanlı olarak yerleşmesi Bornova’ya bu ilklerin gelişinde önemli rol oynadı.

  • Türkiye’de ilk  futbol kulübü Bornova’da kurulmuştur.
  • Türkiye’de ilk atletizm yarışmaları Bornova’da yapılmıştır.
  • Türkiye’de ilk bisiklet yarışları Bornova’da düzenlenmiştir.
  • Anadolu’daki ilk golf oyunu Bornova’da oynanmıştır.
  • Türkiye’de ilk tenis Bornova’ oynanmıştır.

 

 Bornova’ya Nasıl Gidilir?

Bornova’ya metro veya Eshot’la ulaşım sağlayabilirsiniz.

Hava Yoluyla Ulaşım

Bornova’ya hava yoluyla gitmek isteyen ziyaretçiler Gaziemir’ de bulunan Adnan Menderes Havalimanı kullanmaları gerekmektedir.  Havalimanından kalkan Havaş seferleri ziyaretçileri Bornova Merkeze getirmektedir. Toplu taşımayı kullanmak isteyen yolcular ise 200, 202,204 otobüs hatları ile Bornova’ya ulaşabilirler.

Otobüs ile Ulaşım

Otogardan Bornova merkez 5 km uzaklıktadır. Ziyaretçiler otogardan kalkan minibüsler veya Eshot ile 15 dakikada Bornova Merkez’e varabilirler.

Tarihte Birçok Kültürü Konuk Eden Bornova

Yorumlar kapalı.