“Yarına temiz bir dünya bırakmalıyız”

İzmirli gazeteci Ahmet Aydın Akansu, 30 sene önce baş gösteren küresel ısınmaya karşı mücadeleye yoğunlaştığını ve topluma çevre bilinci aşılamayı hedeflediğini dile getirdi. Son yıllarda karbon salınımının artmasıyla küresel ısınmanın fazlalaştığını ifade eden Akansu, “Karbon ayak izimizi azaltmak elimizde, dünyaya karşı duyarlı olalım” dedi. 

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni Kiraz.com internet sitesinden Göksu Tekin’in haberine göre İzmir’de çeşitli ulusal gazetelerin Ege ilavelerinde muhabirlik, istihbarat şefliği, haber müdürlüğü, köşe yazarlığı yapan gazeteci Ahmet Aydın Akansu, mesleğinin son 23 yılını çevre yazıları yazarak ve TV programları yaparak devam ettiriyor. Öncelikle bilmeyenler için küresel ısınmanın, yani dünyanın aşırı derece ısınmasının nedenlerine biraz değinmek gerektiğini belirten Akansu, “Dünya atmosferinde biriken karbondioksit, su buharı ve metan gazlarının neden olduğu sera etkisi sonucu yeryüzünde kara, deniz ve havada ölçülen sıcaklıkların artışına küresel ısınma, diğer bir adıyla iklim krizi deniyor. Bilim insanları küresel ısınmaya yüzde 99 insanların neden olduğunu açıklıyor. Aşırı nüfus artışı, insanların doğal kaynakları sorumsuzca kullanması, önlemleri alınmayan sanayileşme, fosil yakıtların (kömür, petrol, havagazı) aşırı kullanılması bunlardan sadece bir kaçı. Birleşmiş Millet İklim Değişikliği Örgütü’nde görev alan 257 bilim insanı, 2018 yılı Ekim ayında açıkladığı raporunda küresel ısınmanın durdurulmaması halinde doğal felaketlerin daha çok yaşanacağına ve ekonomik zararların yanı sıra yüz binlerce insanın hayatını kaybedeceğine dikkat çekiyor. Yani tüm devletlerin acilen karbon gazını azaltmaları gerekiyor. Burada devletlerin yanı sıra insanların da bireysel olarak karbon ayak izini azaltması gerekiyor” dedi.

YEŞİL AYAK İZİ VURGUSU

Akansu, her insanın yiyip içmekten, giyim, barınma, özel ihtiyaçları karşılığı dünyaya karbon gazı maliyeti olduğunu hatırlatarak, “Birkaç örnek vermek gerekirse bir çift deri ayakkabı için 8 bin litre su ve 5 saat elektrik, pantolon için 200 litre su, 3 saat elektrik, gömlek için 150 litre su, 2 saat elektrik, bir palto için 2 bin litre su, 4 saat elektrik tüketiliyor. Hala dünyada kömürle elektrik üreten 1200 santralden 10 milyar ton (10.000.000.000) karbon gazı atmosfere karışıyor. Küresel ısınmayı arttıran birinci etken karbondioksit gazıdır. Bu nedenle gereksiz tüketimden kaçının, gereksiz yanan elektrikleri söndürün uyarıları yapıyorum. Karbondioksit gazı en fazla kömür ve petrol ürünlerinde var. Bakın her aracın iki litre benzin yakması sonucu 3 kilo karbon gazı havaya karışıyor. Bu ilk önce solunum yoluyla insanlara sonra hayvanlara ve bitkilere zarar veriyor. Türkiye’de yılda 42 bin insan hava kirliliğinin yol açtığı akciğer rahatsızlıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Düşünebiliyor musunuz İzmir’de bir milyon 450 bin kayıtlı araç var. Bunların üçte biri trafiğe çıkıp sadece 10 kilometre mesafe gitse havaya karışan karbon gazı oranını siz hesaplayın. Bu bakımdan sürekli kısa mesafelere toplu taşıma araçları ile gidilmesi veya bisiklet kullanılmasını tavsiye ediyorum” diye konuştu.

“BİSİKLET KULLANIN”

15 yaşından beri yani 45 yıldır bisiklet kullandığını ifade eden Akansu, “O yıllarda küresel ısınma, karbon ayak izi konuşulmuyordu. Dar gelirli bir ailenin çocuğu olduğum için otomobil alma şansımız yoktu, iyi ki de olmamış. Şu an da bile 925 motor küçük bir otomobilim var. Şehir dışı olmadığı sürece kullanmıyorum. Yürümeyi ve bisiklet kullanmasını çok seviyorum. Hatta fotoğraflardan görüleceği üzere bisikletimle kentin yoğun olduğu yerlerde karbon ayak izinizi küçültün broşürleri dağıtıyorum. Avrupa ülkelerindeki gözlemlerimde bisiklet çok yaygın. Özellikle Hollanda Amsterdam şehrinde bir milyon adet bisiklet var ve bisiklet otoparklarını gördüm. Hayran kaldım ve defalarca yazdım. Bisiklet kullanarak hem karbon ayak izimi küçültüyorum hem de sağlıklı kalmaya çalışıyorum” dedi.

Haber Merkezi

“Yarına temiz bir dünya bırakmalıyız”

Yorumlar kapalı.