Engelli bireyler ‘erişilebilirlik’ sorunu yaşıyor

Yaz aylarının başlamasıyla oteller tam kapasite dolarken engelli bireyler tatil için gittikleri yerde ya yetersiz hizmet alıyor ya da turistik alanda erişim sorunuyla karşı karşıya kalıyor.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni İzmir Gazetesi’nden Berivan Kaya’nın haberine göre kavurucu sıcakların başlamasıyla ekonomik durumu iyi olan vatandaşlar tatil beldelerini doldurmaya başladı. Sağlam bedenler tatilin tadını çıkartırken engelli bireyler ‘erişilebilirlik’ sorununu aşmaya çalışıyor.

 “ERİŞİLEBİLİRLİK SIKINTILI”

Herkes için Turizm Derneği Başkanı Ali Aydoğmuş, “Biz engelli bireylerle birlikte kültürel geziler, kültürel etkinlikler yapıyoruz. Bunun yanı sıra da hareket seyahat etmek isteyen engelli bireylere birtakım bilgilendirici dokümanlar hazırlamaya uğraşıyoruz. Bizim aslında çalışma alanımız engellilerin turizm alanlarında aktif olması. Doğrudan turizmi geliştirmek değil de bizim amacımız engellilerin turizm alanlarında olması için çalışmalar yürütmek. Otellerin, kültürel alanların erişilebilirliğiyle ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Başlı başına erişilebilirlik bizim açımızdan sıkıntılı” diye konuştu.

“YAPILMASI GEREKENLER VAR”

Turizm bölgelerinin sağlam bedenler için kurgulandığını belirten Aydoğmuş, “Engellilerle ilgili son yıllarda çalışmalar yapılmış. Bazıları gerçekten özverili bir çalışma yapmış, sonuç elde edilmiş. Çok büyük bir kısmı yapılıyormuş gibi yapılmış. Bir de hiç yapılmayanlar var, bunun da sebebi ‘engelli buraya gelmiyor ki’ noktasından yola çıkılıp yapılmayan şeyler çok fazla var. Siz dağ başına bir restoran açarsınız oraya yol yapmazsanız buraya araba gelmiyor ki diyebilirsiniz yani. Her şeyin bir altyapısının olması gerekiyor. Engellilerle ilgili de onların gelmesini bekliyorsak, altyapıyı hazır hale getirmemiz gerekiyor. Engelliler niye gelmiyor? Çünkü buradan o noktaya kadar gidiyor ve orada hizmet alamadığı zaman geri dönüyor. Kendine alternatif oluşturamıyor. Dolayısıyla hiçbir yere gitmiyor. Bizim bir kere erişilebilirlik temel sorunumuz. Bana kalırsa en temel sorun zihinlerde, beyinlerde, farkındalıkta. Otelci, ‘ben evet otelimi engelsiz yapayım, belediye sokağı yapmıyor’ diyor. Sen otel olarak sen üzerine düşeni yap, sonra belediyeye git, ‘ben yaptım, sen de yap’ de. Zihinlerde sıkıntımız var ve o fiziksel erişimin en temel altında yatan neden de bu zihinsel dönüşüme hazır olmamamız. Halbuki bizim yasal mevzuatımız gelişmiş ülkeler düzeyinde yani öyle geri bir yasal mevzuatımız yok. Yasal mevzuatın hem kamu tarafındaki uygulayıcıları hem de o yasal mevzuatın gerekliliklerini yerine getirmesi gereken işletmelerin hepsi bu işten kaçıyor, ‘Engelliler gelmiyor ki’ argümanının arkasına sığınıyor. Halbuki şu anda engelliler gelse de gelmese de yapmaları gerekenler var” dedi.

 “SESİMİZ AZ ÇIKIYOR”

 Politika ve basında engelli birey algılarının değişmesi gerektiğinin altınız çizen Ali Aydoğmuş, “Politikada eğer engeller olursa turizmde de oluyor. Çünkü niye? Politika baskı yapmaya başlıyor. Sesimizle ilgili problemimiz var şey çok değişti. Basın algısı çok değişti. Basının engelli algısı mağduriyet üzerinden yürüyor. Yani duygusal yürüyor, bir hakkın gelişimi bağlamında maalesef basın tarafı da zayıf kalıyor. Yani bunu şöyle örnek vereyim. Bir anne çocuğunu alıyor evden okula götürüyor. İkinci kattaki sınıfa sırtında taşıyor. Basın onu haber yaparken ne güzel anne, ne kutsal anne diye haber yapıyor. Halbuki o annenin kutsallığı değil bu. Bu kamunun devletin yapması gerekeni yapmayıp bir eğitim hakkının engellenmesini ortaya çıkartıp bu annenin bu engellemeye karşı ettiği mücadele. O sınıfın katı değiştirilebilir. Devlet daha ulaşımı kolaylaştırabilir. Gerekli ekipmanı verebilir ama basın burada haberi annenin kutsallığı üzerinden ele alıyor. Sesimiz az çıkıyor ve haberler bizim sesimizden ziyade duygusallığı yöneliyor” diye konuştu.

“İNSANLAR ARTIK ÖNYARGILARINDAN VAZGEÇMELİ”

 Turizm alanlarından engelli bireyler için erişilebilirlik sorunu yaşandığını ifade eden Aydoğmuş, “İnsanlar artık önyargılarından vazgeçmeli. Engelli bireyler ne mükemmel insanlar ne de oraya buraya itilecek insanlar. Engelli bireyler toplumda yaşayan insanlar. Engelsiz erişilebilir turizm açısından baktığımızda engelsiz turizm kavramından ziyade erişilebilir turizm kavramı kullanılıyor. Engelli bireylerinde her insan gibi gezme, görme hakları var. Bu hakkı kullanmak istiyorlar. Hem önyargılar hem de gerekli hizmetlerin ortaya çıkartılmaması engelli bireylerin kaygılarını arttırıyor. Engellilerin bazı gereksinimleri var bunları göz ardı etmemek gerekiyor. Yasal gereklilikleri yerine getirmek gerekiyor. Yasal kısmında eksiklikler var ama biz şu anda var olan yasal düzenlemelerin gerekliliklerinin yerine getirilmemesinden dolayı şikayetçiyiz. Otellerde havuz asansörü, engelli plaj sandalyesi, işitme engelliler için titreşim vb. uyarıcı sistemlerin olması gerekiyor. Biz bunları göremiyoruz. Bir de işin ticari tarafı var. Dünyada engelliler sosyal yaşama katılım için destekleniyor. Bu ticari tarafıyla bir potansiyel. Engelliler toplumsal yaşamın içinde oluyor. Buradaki altyapı gelişirse İzmir tercih edilebilir hale gelir. Biz turizm tarafıyla bir şey talep etmek değil, işbirliği yapmaya açığız. Yeter ki ‘biz engellilik alanında olmak istiyoruz’ densin. Kentte engelli bireylerin daha çok kültürel yaşamda olmasını istiyoruz. Tatil alanlarının erişilebilirliği için bir an önce yol alınması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Haber Merkezi

Engelli bireyler ‘erişilebilirlik’ sorunu yaşıyor

Yorumlar kapalı.