Eşsiz koyları ile İzmir’in incisi Dikili

İzmir’in sahil şeridinde yer alan bir ilçesi olan Dikili hem kıyı şeridi hem de iç kesimlerinde etkileyici manzaralar sunmaktadır gezmek isteyenlere, özellikle sessiz, sakin ve huzurlu atmosferi ile bilinen Dikili, İzmir şehir merkezine ortalama 120 km uzaklıkta yer almaktadır.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DİKİLİ’NİN TARİHÇESİ

İlk arkeolojik bilgilere göre Dikili’nin M.Ö. 4000–5000 yıllarına kadar uzanan geniş bir geçmişi vardır. İlk yerleşim yerlerinden Ağıltepe ve Kaletepe’de yapılan kazılar sonucunda Akalar’ın yaşadığı bu bölgeye Aterneus denildiği belirtilmiştir. Eoılı’lerin Dikili toprakları üzerinde Aterneus, Pytani, Astria, Teutronia gibi kentleri ve siteleri bulunduğu arkeolojik kazılardan anlaşılmıştır. İlk çağlarda Lidyalılar, İranlılar, Frikya ve Mysialılar daha sonra Romalılar, Bergamalılar; orta çağda da Bizanslılar, Cenovalılar, Selçuklular ve Osmanlılar hakim olmuşlardır. Dikili bölgesindeki tarihi kent ve sitelerde Aristo, Hermos, August, İskender gibi ünlü isimler zaman zaman bulunmuşlardır.

essiz koylari ile izmirin incisi dikili dikili gezi rehberi.post .lfu6jjamtdpc

Yeni Dikili tarihi Bergamalı Karaosmanoğlu’nun Dikili’de çiftlik kurması ve burada dikmelik yetiştirmesi ile başlamıştır. Önceleri Dikmelik olarak geçen isim daha sonra Dikili haline gelmiştir.

Karaosmanoğlu ayrıca bugünkü Pazaryerinin yanında çiftlik kurmuş, bölgede hayvancılıkla geçinenleri burada toplayarak küçük bir köy haline gelmesini sağlamıştır.

Selçuklular bölgeyi ele geçirdikten sonra, uzun süre Türk ve Osmanlı hâkimiyetinde kalmış, 1919–1922 yılları arasında Yunanlıların işgali altına giren Dikili, 14 Eylül 1922’de düşman işgalinden kurtarılmıştır.

Dikili 1860 yılında Bergama’nın bir köyü iken bu tarihte Bergama’ya bağlı bir bucak, 1923 yılında da belediyelik olmuştur. 13 Ekim 1928 tarihinde de Bergama’dan ayrılarak İzmir İlinin bir ilçesi olmuştur.

GOOGLE’DA DİKİLİ DİYİNCE?

Google’da Dikiliyi arayınca karşımıza özellikle bu konu çıkıyor: Dikili’de kamp nerede yapılır. Bizlerde sizler için bu sorunun cevabını verdik.

essiz koylari ile izmirin incisi dikili dikili kamp alanlari

DİKİLİ’DE NEREDE KAMP YAPILIR?

Yeşil ve mavinin buluştuğu, Ege’nin incisi, cennet İzmir’in ve ilçesi olan Dikili tarihi dokusu, plajları, denizleri ve doğa tatili merkezleri ile her sene binlerce misafire ev sahipliği yapıyor. Doğanın içerisinde kamp yapmak ve şehrin stresinden uzak şehrin kalabalığından kaçıp denize karşı doğal manzaralarda kamp deneyimi yaşamak için oldukça cazip bir ilçedir Dikili şüphesiz kamp yapılacak en iyi yerlerden birisi olan Dikili’de en iyi kamp yapılacak 5 yeri sizler için sıraladık

1 – Ütopya Beach & Camping Resort – Dikili

2 – Huzur Camping – Dikili

3 – Çandarlı Cennet Tepe Piknik ve Kamp Alanı – Dikili

4 – Eos Kamping – Dikili

5 – Küçük Zindancık Koyu Kamp Alanı – Dikili

DİKİLİ’YE GİDİLİNCE NE YAPILIR VE NE YENİR?

İzmir’in sahil şeridinde yer alan bir ilçesi olan Dikili hem kıyı şeridi hem de iç kesimlerinde etkileyici manzaralar sunmaktadır gezmek isteyenlere, özellikle sessiz, sakin ve huzurlu atmosferi ile bilinen Dikili, İzmir şehir merkezine ortalama 120 km uzaklıkta yer almaktadır.

essiz koylari ile izmirin incisi dikili dikili koylari ve plajlari

Ege Denizi’nin yanı başında bulunan ve geniş bir körfezin kıyısına yayılan ilçenin merkezi, sokaklarını süsleyen çam ağaçları ile ün salmıştır. Ayrıca, sahil şeridini süsleyen kum plajları da tatili ve gezmeyi seven vatandaşların uğrak noktalarında birisidir Dikili.

Dikili’ye ortalama 10 km uzaklıkta yer alan Çandarlı Köyü’nün Orta Çağ’dan kalma kalesi, Merdivenli Köyü’ndeki krater gölü, köylerinde bulunan antik mağaraları, Madra Çayı’na doğru uzanan çam ormanları, yine Dikili’ye bağlı köylerde bulunan kaplıcalar gezmek isteyenler için son derece ilgi çekicidir.

essiz koylari ile izmirin incisi dikili dikili scaled 1

Kısacası Dikili’de çok gezilecek yer var, köyleri, koyları, plajları, tarihi yapıları, şifa merkezleri ve çok daha fazlası ile gezilecek ve görülecek yerlerle doludur. Dikili tatilinizde mutlaka gezmeniz gereken 10 meşhur yer ise söyle;

  1. Kalem Adası
  2. Bademli Köyü
  3. Zindancık Koyu
  4. Nebiler Köyü
  5. Dikili Sahil Şeridi
  6. Atatürk Botanik Bahçesi
  7. Çandarlı Köyü
  8. Bademli Ilıcası
  9. Killik Koyu
  10. Adnan Menderes Caddesi

yer almaktadır.

essiz koylari ile izmirin incisi dikili dikili salata scaled 1

Dikili; tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra, Ege mutfağı mezeleri, lezzetli deniz mahsulleri ve yöresel lezzetleri ile de ünlüdür. Dikili’ye gidildiğinde mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında; keşkek, topalak, oğlak kavurma, pırasalı ekmek, şambali tatlısı, koruk şerbeti ve Dikili’nin sembollerinden biri olan zeytin ve zeytinyağı yer almaktadır.

NASIL GİDİLİR?

İzmir’in kuzeyinde, batısında ve güneyinde Ege Denizi, kuzeyinde Balıkesir’in Ayvalık ilçesi, doğu ve güneydoğusunda Bergama ile çevrili Dikili, İzmir şehir merkezine 122 km uzaklıktadır. Dikili, Bergama’ya 30 km, Ayvalık’a 39 km, Aliağa’ya 60 km, İstanbul‘a 437 km, Ankara’ya 661 km, Bursa’ya 294 km, Çanakkale’ye ise 200 km mesafede yer alır.

essiz koylari ile izmirin incisi dikili dikili aliaga ulasim

DİKİLİ’YE BELEDİYE OTOBÜSÜ İLE GİDECEKSENİZ:

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşım hizmeti veren ESHOT şirketinin belediye otobüsleri Dikili-Aliağa güzergahında hizmet veriyor. İzmir’den banliyö treni İZBAN’la Aliağa İstasyonu’na geldikten sonra istasyondan kalkan 837 numaralı Dikili-Aliağa Aktarma Merkezi otobüsünü kullanarak Dikili merkeze kadar ulaşabilirsiniz. Aliağa’dan kalkan ESHOT otobüsü Çaltılıdere, Yeni Şakran, Çandarlı rotasını izleyerek Dikili’ye ulaşıyor.

DİKİLİ’YE İZMİR OTOGAR’DAN NASIL GİDİLİR?

İzmir Otogar ile Dikili arasında Dikili Seyahat’in (68 nolu Dikili Otobüs Taşıt Kooperatifi) direkt otobüs seferleri var. İzmir Otogar’ın ilçe katından hareket eden Dikili Otobüsleri, Otogar’dan sonra çevre yolunu izleyerek Yeni Girne, Dedebaşı, Serinkuyu, Menemen, Aliağa güzergahını takip ederek Dikili’ye ulaşıyor. Otobüslerin sefer sıklığı 60 dakika. Yaz aylarında yoğunluğa bağlı olarak seferler artıyor. Yolculuk 1 saat 45 dakika sürüyor. İzmir-Dikili bilet ücreti 80 TL.

DİKİLİ’YE İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI’NDAN NASIL GİDİLİR?

Dikili’ye en yakın havalimanı İzmir Adnan Menderes Havalimanı’dır. Havalimanı ile Dikili arasındaki mesafe yaklaşık 150 km. Bu mesafe özel araçla 2 saat sürüyor. Havalimanından Dikili’ye toplu ulaşımla gitmek isteyenler için iki alternatif bulunmaktadır.

Havalimanından Dikili’ye ulaşmak için ilk seçenek, havalimanı İZBAN İstasyonu’ndan İZBAN trenine binerek Aliağa’ya ulaşmak. Aliağa İZBAN İstasyonu’ndan 837 numaralı ESHOT otobüsü ya da Dikili minibüsleriyle Dikili’ye ulaşabilirsiniz.

Havalimanından Dikili’ye ulaşmak için ikinci alternatif ise 204 numaralı ESHOT otobüsüyle İzmir Otogarı’na giderek, Otogar’dan Dikili otobüsüne binmek. Benim kişisel fikrim İZBAN+Dikili minibüslerini kullanmak yönünde.

DİKİLİ’YE İZMİR’DEN ÖZEL ARAÇLA NASIL GİDİLİR?

Dikili, İzmir’in Ege Denizi kıyısındaki en kuzey ilçesidir. İzmir şehir merkezinden Dikili’ye gitmek için İzmir-Çanakkale Karayolu’nu kullanmak gerekmektedir. İzmir-Dikili arasındaki mesafe 122 km. İzmir şehir merkezinden Menemen’e kadar olan çevre yolunu kullandıktan sonra Menemen, Aliağa, Yeni Şakran güzergahını takip ederek Bergama Kavşağı’nı da geçtikten sonra Dikili’ye ulaşabilirsiniz. Özel araçla İzmir’den Dikili’ye ulaşım yaklaşık 1 saat 40 dakika sürmektedir.

Haber Merkezi

Eşsiz koyları ile İzmir’in incisi Dikili

Yorumlar kapalı.