Kalelerin şehri: Kiraz

Kiraz’ı keşfetmek için hafta sonu gezi rotanıza mutlaka bu şirin ilçeyi ekleyin...

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kiraz, Türkiye’nin İzmir ilinin bir ilçesidir. İlçenin batısında Ödemiş, güneybatısında Beydağ ilçeleri, güneydoğusunda Aydın, doğusunda ve kuzeyinde Manisa illeri bulunmaktadır. İlçenin tarihini yansıtan başlıca eserler arasında Hisar Kalesi, Yağlar Kalesi, Kayacık Hisar Kalesi sayılabilir. İlçede bulunan Aydınoğlu Camii, Suludere Camii ve Hamamı Osmanlı Dönemi MS 1300 yıllarında Türkler Keleş adını vermişlerdir. Daha sonra Cumhuriyet Dönemi’nde Kiraz adını almıştır. İlçedeki tarihi eserler arasında Aydınoğlu Camii, Suludere Camii ve Hamamı, Hisar Kalesi ve Yağlar Kalesi önemlidir.

NASIL GİDİLİR?

Kiraz’a ulaşım sadece karayolu ile sağlanıyor. İzmir’e, yaklaşık 1 buçuk- 2 saatlik mesafede. Ödemiş’e kadar otoray ile demiryolu ulaşımı mümkün. Sık aralıklarla hareket eden minibüsler toplu taşımada en iyi seçenek. Özel otomobilinizle son derece keyifli bir yolculuk sizi bekliyor. Yıldızsız küçük oteller ile öğretmen evi en iyi konaklama seçenekleri gibi görünüyor.

KİRAZ’DAKİ ÖNEMLİ YAPILARIN BAZILARI NELERDİR?

Hisar Kalesi: İzmir ili, Kiraz İlçesi Hisar Köyü Köyiçi Mevkiindeki Asar Kalesi surları, köy iskânı içinde kalmış ve birçok yapılar sur duvarlarına yaslanmış durumdadır. Kalenin sur ve burçlarından çoğu yıkılmış olup, ayakta kalabilenler ise kalenin güneybatı kısmında bulunmaktadır. Kalenin iç kısmında yoğun bir yapılar grubu bulunmakta, ayrıca mevcut sur duvarlarını dıştan güney doğu yönünde yapılar çevrelemektedir. Gerek içten gerek dıştan bazı yapılar sur duvarlarına bitişik durumdadır. Kale, kaba ve moloz taşlardan harç kullanılarak inşa edilmiştir. Roma-Bizans dönemi eseri olan Hisar Kalesi, Aydınoğlu Beyliği ve Osmanlı Devleti dönemlerinde onarım görmüştür .

kalelerin sehri kiraz 1367589058

Suludere Cami: Kiraz ilçesi, Suludere köyü meydanında bulunur. Suludere’de Anadolu Selçuklu Devleti döneminden kalma cami, medrese, çeşme ve hamam bulunmaktaydı. Ancak, şu anda sadece Camii ve Çeşme ayakta kalabilmiş. Medrese yıkılmış, yerine şimdi (kullanılmayan) ilkokul binası inşa edilmiş. Yolun karşısındaki hamam da harabe halde; çatısı çökmüş, duvarlarının bir kısmı yıkılmış, içinde incir ağacı bitmiş. Söylenildiğine göre; hamam elden geçirilecek, çevre düzenlemesi yapılacak ve ışıklandırılacakmış. Cami klasik Anadolu Selçuklu eseri olup, altıgen kasnağa oturmuş bir çatısı vardır. Çatı kiremit kaplıdır. Kare planlı olup, iç kısımlara tromponlarlar ilavesiyle  daire şeklinde görülmesi sağlanmıştır. Son cemaat yerine ilave kubbe görünümlü alanlar ilave edilmiştir.

kalelerin sehri kiraz 1367586879

Aydınoğlu Mehmet Bey Camii: Aydınoğulları Beyliği’nin kurucusu Aydınoğlu Mehmed Bey tarafından 1312’de yaptırıldı. Aydınoğulları tarafından yaptırılan ilk camidir. Hamamı ve medresesi ile birlikte külliye biçiminde inşa edildi. Caminin kesme taştan yapılmış bir minaresi vardır. Giriş kapısı doğu cephesindedir. Güneydoğu köşesinde mermer bir aslan heykeli yer alır.

kalelerin sehri kiraz aydinoglu mehmet bey mosque 3

KİRAZ’DA VAKFİYESİ BULUNAN ESERLER

(208 Nolu Vakıf Defteri’ne Göre,17.-20.Yüzyıllar Arasındaki Eserler)

İnşa Tarihi Belli Olan Eserler:

1-Çömlekçi Köyündeki Mescid-i Şerif (R.1310-M.1894)

2-Haliller Köyü/Dumanlıoğulları Hüseyin ve İsmail’in ve Mehmet Ağaların yaptırdığı Haliller Çeşmesi(R.1339-M.1923) Bazı kaynaklarda tarih olarak R.1193-M.1777 de geçmektedir.

3-Ören Köyünde Kabak Halil Oğlu Mehmet Efendi oğlu Mustafa’nın yaptırdığı Cami-i Şerif. (R.1296-M.1878)

4-Sarıkaya Köyündeki hayırseverlerden Hacı Mehmet Efendi oğlu Hasan’ın yaptırdığı Mescid-i Şerifi. (R.1309-M.1893)

5-Yağlar Köyünde yeniden inşa edilen Cami-i Şerif (R.1331-M.1915)

İnşa Tarihi Belli Olmayan Eserler

1- Akkeçili Köyü/Mahalle halkının yardımlarıyla yeniden yaptırılan Cami

2- Bakası Köyü/ Ebubekir Efendi Camii

3- Çatak Köyü Camii

4- Elbi Köyü Camii.

5- Elbi Köyü/Hacı Süleyman Ağa Oğlu Mehmed’in yaptırdığı Cami ve Muallimhani.

6- Gedik Köyü Cami.

7- Haliller Köyü/ Hasan Kethüdâ Camii

8- İğdeli Köyü/Abdullah Oğlu Ali Camii

9- Kadınderesi Köyü/ Çalık Mahallesinde Kara İsmail Oğlu Hüseyin Camii

10- Kadınderesi Köyü/Dokuzlar mahallesinde yaptırılan Cami.

11- Karaburç Köyü/Hacı Süleyman Oğlu Hasan Cami.

12- Karaburç Köyü/Hamitzâde Osman Efendi tarafından yaptırılan medrese (okul).

13- Keles/Kiraz Aydınoğlu İsa Bey’in yaptırdığı İsa Bey Cami (Ulu Cami)

14- Keles/Kiraz Gazi İsa Bey vakfı.

15- Saçlı Köyü Camii.

16- Şamend(Şemetler) Köyü Mescidi.

17- Sarıpınar Köyü/Halkın yardımlarıyla yenden yaptırılan Camii.

18- Sarısu Köyü/Yeniden yaptırılan Ozan Camii.

19- Sırımlı Köyü Cami.

20- Suludere Köyü Camii.

21- Umurcalı Köyü Camii.

22- Umurköy/Tombullar Mahallesi Mescidi.

MUTLAKA GÖRÜN

Kiraz’a geldiyseniz, Hisar Kalesi, Yağlar Kalesi, Kayacık Hisar Kalesi, Aydınoğlu ve Suludere Cami ve hamamı, Şemsiler ile Karaburç köylerindeki kral mezarlarını mutlak gezip görün. Kaleköy Antik Kent Kalıntısı, Çayağzı Köyü kalıntıları, Sarıkaya köyü cami, Tekke ve Türbesi Erenler Tepesi Tümülüsü (Kaya Mezarlığı), Haliller ve Cevizli köylerindeki çeşmeler listenizde mutlaka olmalı.

Kalelerin şehri: Kiraz

Yorumlar kapalı.