UNESCO Dünya Mirası alanında maden aranacak!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Bergama ve Ödemiş’te yer alan üç bölgeye maden arama izni verilmesiyle ilgili tepkiler devam ediyor. 

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Bergama ve Ödemiş’te yer alan üç bölgeye maden arama izni verilmesiyle ilgili tepkiler devam ediyor. Bakanlığın 6 bin 100 futbol sahasına denk gelen 478 maden sahasını ihaleye açtığına dikkat çeken konunun uzmanları, İzmir’de bulunan üç sahadan ikisinin Ödemiş’teki orman ve tarım alanı, Bergama’da ise çam fıstığı alanı olduğunu ifade etti.

Kucukmenderes.com.tr’den Utku Beycan’ın haberine göre fıstıklarıyla meşhur yaylada açılacak madenler için kooperatiflere ve muhtarlara bilgilendirilme yapılmadığı, uygulamanın ise 28 Mayıs seçimleri sonrasına bırakılmasında da siyasi bir tepki almamanın yattığı belirtildi.

Bahsi geçen 3 maden sahasının toplam 4 bin 366 hektar alana denk geldiği kaydedilirken, Bergama’nın Kozak yaylasındaki 784 hektarlık alan UNESCO Dünya Mirası alanı olan ‘ekolojik olarak hassas bölgeler’ kapsamında yer aldığına dikkat çekildi.

Bölge halkının önemli geçim kaynaklarından biri olan çam fıstığı üretim sahasını kapsayan maden arama kararının oy kaybetmemek için ikinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden hemen sonraki 29 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanması halkın “oy kaygısı” ile ilişkilendirildiğinin düşünüldüğünün altı çizildi.
Ödemiş ve Bergama halkını tepkileri de arka arkaya geldi.

HABERLERİ YOK 

Bölgedeki fıstık kooperatiflerinin ve Kozak Yaylası’nda açılacak madenleri bulunduracak Hacıhamzalar ve Terzihaliller köylerinin muhtarları söz konusu ihalelerden haberlerinin olmadığını ve yöre halkı gibi konuyu medyadan öğrendikleri belirtti.

Bunun zannedilenden daha büyük bir sorun olduğunu vurgulayan avukat Ali Arif Cangı, “İhale sürecinin ilk aşamasında, halkın katılımı ve ihaleler kendi hayatlarını ve işlerini etkileyecek insanların bilgilendirilmesi gerektiğine dair bir yasa yok. İlk aşamada ihaleler yapılıyor ve Resmi Gazete’de yayınlanıyor. Fakat aslında yöre halkının yörede çalışanların, yöneticilerin ve diğerlerinin böyle süreçlerden önceden haberdar olması elzem” diye konuştu.

Evrensel olarak kabul gören çevre hakkı olan doğal yaşamın ve doğal yaşam alanlarının zarar görmemesi, temiz tutulması, sanayileşmeden ve kimyasal atıklardan korunmasının çeşitli gerekçelerle yok edildiği belirtilirken, maden şirketlerinin onlarca yıl önce başlattığı talan sonucu bugün, bölgede çokça bulunan granit ocakları ve altın madenlerinin ve bu madenlerden yayılan-sızan kimyasalların sonucunda bölgedeki endemik çam fıstığı ağaçlarının veriminde önceki yıllara göre büyük düşüş yaşandığı açıklandı.

Bergama Çevre Platformu Başkanı Erol Engel ise “Bu yıl onlarca yıl sonra kozalaklar ilk defa biraz daha verimli gibi görünmüştü. Tam böyle bir dönemde pek çok çam fıstığının kesilmesine neden olacak bu proje elbette ki yöre halkı tarafından hoş karşılanmayacaktı” dedi.

Haber Merkezi

UNESCO Dünya Mirası alanında maden aranacak!

Yorumlar kapalı.