10. Yargı Paketi kapsamında yer alan ve kamuoyunda uzun süredir merakla beklenen infaz düzenlemesi bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuluyor. AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan kanun teklifi, saat 15.00 itibarıyla TBMM Başkanlığı’na teslim edilecek. Düzenlemenin kapsamına ilişkin ayrıntılar aynı saatte yapılacak bir basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşılacak.
Yeni infaz düzenlemesinin hangi mahkûmları kapsayacağı ve kimlerin tahliye edileceği konusunda detaylar henüz açıklanmadı. Ancak düzenlemenin özellikle bazı hasta hükümlüler için iyileştirmeler getireceği konuşuluyor. AK Parti kaynakları, düzenlemenin sosyal dengeyi gözeten ve adalet sistemini güçlendiren çerçevede hazırlandığını vurgularken, kapsamı hakkında kesin bilgi basın toplantısında netleşecek.
“SADECE HASTA HÜKÜMLÜLER DAHİL”
DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, dün akşam bir televizyon programında yaptığı açıklamada, paketin kapsamının oldukça sınırlı olduğunu iddia etti. Temelli, "Bu infaz paketinde, infaza dair çok önemli bir değişiklik yok ya da iktidar maalesef böyle bir adımı atmadı. Bu pakette esas olarak hasta hükümlü ve tutuklulara yönelik bir düzenleme öngörülüyor" ifadelerini kullandı.
AK PARTİ-DEM PARTİ TEMASLARI
Düzenlemenin şekillenmesinde partiler arası görüşmeler de etkili oldu. Dün TBMM'de AK Parti ile DEM Parti heyetleri arasında 2 saatten uzun süren önemli bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşmede infaz düzenlemesinin detayları da ele alındı. AK Parti'nin bu konuda diğer partilerden gelen görüşleri de dikkate aldığı belirtildi.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), kamuoyunun merakla beklediği infaz düzenlemesini içeren kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sundu. Teklifin ayrıntılarını, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler düzenlediği basın toplantısında açıkladı.
“BU SADECE BİR BAŞLANGIÇ”
AK Parti Grup Başkanı Güler, teklifin yalnızca bir başlangıç olduğunu vurgulayarak, “Hukukun üstünlüğünü esas alan adalet anlayışımızla çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.
Güler, infaz düzenlemesine ilişkin şunları söyledi:
"-30 maddeden oluşan kanun teklifini Meclis'e sunduk.
- Adalet Komisyonu Başkanlığı'na havale edilecek. Yarın, cumartesi ve önümüzdeki günlerde komisyon çalışmalarının planlaması biraz sonra arkadaşlarımız tarafından gerçekleştirilecek.
- 2002'den beri birçok düzenlemeyi hayata geçirdik. Aksayan yönlerin iyileştirilmesi, sistemin sonuç verici çalıştırılabilmesi amacıyla kanun teklifini hayata geçirdik.
- Yerelde görev yapan hakim ve savcılarımızın, STK'larımızın temsilcileriyle uzun zamandır çalışmalar yürütüyoruz.
-Bu kanun teklifimiz bir başlangıç, devam edeceğiz.
“CEZANIN ETKİNLİĞİNİ ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ”
- Bu kapsamda Teklifimizde 9 farklı kanunda değişiklik ya da düzenleme getiriyoruz. İnfaz adaletinin sağlanması başta olmak üzere, caydırıcılığın sağlanması ve toplumumuzun trafikte can ve mal güvenliğinin sağlanmasıyla toplumdaki huzurun güçlendirilmesini amaç ediniyoruz.
- Koşullu salıverilme tarihine kadar geçirmesi gereken sürenin en az 10’da birini ceza infaz kurumunda geçirmesini sağlamak istiyoruz. Cezanın etkinliğini artırmayı hedefliyoruz.
- Cezası az olan, kamuoyunda yatarı olmayan şeklinde ifade edilen durumlarda da 2 yılın altındaki cezalarda, 1 yıllık denetimli serbestlik içerisindeki dönemin 5 günden aşağıda olmamak üzere 10’da birini ceza evinde geçirmesini sağlamak istiyoruz.
“1 YILDAN 3 YILA ÇIKARIYORUZ”
- Konutta infaz konusunda; kadın, çocuk veya 65 yaşını bitirmiş bakımından bu süreyi 1 yıldan 3 yıla çıkarıyoruz. 80 yaşını bitirmiş bakımından 6 yıl hapis cezasının konutta infazına imkan tanıyoruz. Hastalık nedeniyle ağırlaştırılmış haricinde adli tıp raporuna göre mahkumlarla ilgili daha insani koşullarda sağlık ve tedavi süreçlerinin yürütülmesi için konutta infaz şartlarını getiriyoruz.
“EĞİTİM EVLERİNE GÖNDERİLMESİNİ AMAÇLIYORUZ”
- Çocuk hükümlülerin infazına, çocuk kapalı infaz kurumlarına başlanmasına, iyi halli çocukların olumlu raporuyla eğitim evlerine gönderilmesini amaçlıyoruz. Büyükşehirlerde farklı öldürme olayına karışan çocukların daha korunaklı, bir daha suç işlememe konusunda eğitim evleri içinde farklı eğitim modelleriyle bu konuyu genişletmiş oluyoruz.
“ÇOK İNANÇLI, ÇABALARIMIZ VAR”
- Bazı suçların cezalarının artırılması ve hususlarının da yeniden düzenlenmesini önerdik. Kamu düzeni ve toplum nezdinde cezasızlık algısının düzeltilmesini amaçladık. Tehdit suçlarının cezalarını belirli miktarda artırılmakta, halk arasında ses ve gaz fişeği atan silahlar da bu kapsama alınmaktadır.
- AYM’nin yakın zamanda iptal etmiş olduğu erişimin engellenmesiyle ilgili olarak, kişinin şeref ve onuru açısından da bir güvence oluşturması bakımında 5651 sayılı kanunda AYM’nin aradığı koşullar çerçevesinde düzenleme yapmış bulunuyoruz.
- Özellikle Terörsüz Türkiye yolunda çok inançlı, çabalarımız var. İnşallah, toplumumuzun güvenliği noktasında, bu yolda önümüzdeki günlerde de çok ciddi çalışmalarımızı, varsa ihtiyaçlar çerçevesinde kanun hazırlıklarımızı devam ettireceğiz."